De 12 provincies van WandelBart: Zuid-Holland deel 3

26-06-2017

Deze week gaan we in de provincie Zuid-Holland ‘Koninklijk’ wandelen vanaf station Voorschoten (dat ligt ten noorden van Den Haag). Vanaf dat station heb ik namelijk twee wandelroutes uitgezet door de romantische landgoederen van Wassenaar en door Koninklijk landgoed De Horsten. Die laatste is best wel heel bijzonder, dit is de ‘achtertuin’ van onze Koning. Zijn gezin woont aan de rand van dit uitgestrekte landgoed. Regelmatig gaat hij hier (met zijn beveiligers natuurlijk) een rondje hardlopen. 


De eerste route (nummer 12) gaat over een fietspad langs een soms drukke weg naar de Wassenaarse landgoederen. Daarin banjer je over romantische slingerpaadjes en over menig dito bruggetje door de volgende landgoederen: De Paauw, Wiltzanck en Rust & Vreugd. Op de terugweg geniet je van de weidsheid van de Duivenvoordse polder en leuke wandelpaadjes door het Voorschotense wandelpark Rosenburgh (met horeca). 


De tweede route (nummer 13) komt eerst door dat wandelpark en duikt dan dat Koninklijk Landgoed De Horsten in. Voordat je op pad gaat adviseer ik je wel eerst even naar de website van dit landgoed te surfen: www.overdehorsten.nl Daar lees je de openingstijden en ook dat je voor de toegang een kaartje uit een automaat moet kopen. Op deze website krijg je ook een leuke foto-impressie voorgeschoteld. Door dit landgoed maak je een zeer afwisselende wandeling over niet alleen brede boslanen maar ook spannende slingerpaadjes en een enkel struinpad. Onderweg geniet je van de vele planten- en vogelsoorten en krijg je ook een handvol oude landgoedgebouwen te zien. In dit landgoed is zelfs een idyllisch gelegen theepaviljoen waar het appelgebak uitstekend smaakt (zelf getest!). De terugweg naar het station gaat over een fietspad langs een soms drukke weg. 


Mocht het in de week dat je dit leest weer zulk warm weer zijn; je kuiert flinke stukken door schaduwrijke bossen met flink hoge loofbomen, lekker koel en scheelt weer wat smeerwerk. Nou, veel plezier met je Koninklijke tocht. En doe Alexander de groeten van WandelBart ;-).