De 12 provincies van WandelBart: Zuid-Holland deel 2

18-06-2017


Nou, dat was wel even lekker uitwaaien op mijn geliefde Waddeneiland Schiermonnikoog. Heerlijk hoor, een week of twee op zo’n prachtig eiland ‘ver van de bewoonde wereld’. In deze warme periode is het altijd lekker te wandelen in de buurt van water, daar is het meestal wat koeler, vooral als er een lekker briesje staat. Ik neem je daarom deze week mee naar station Gouda Goverwelle. Vanaf dat station maken we een prachtige rondwandeling om de Reeuwijkse plassen.

De Reeuwijkse plassen zijn dertien plassen tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Ze zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes. De plassen hebben allemaal een rechthoekige vorm, waarin de vroegere verkaveling van de veengronden uit de tijd van de 'Grote Ontginning' nog valt te herkennen. Deze wandeling komt over auto-arme weggetjes, een smalle lommerrijke veenkade (de Kippenkade) en over een hoge grasdijk waar vanaf je een prachtig uitzicht hebt over de aangrenzende polders.


Je komt ook een flink stuk door natuurgebied het Goudse Hout, daar tref je een heemtuin met een paar prachtige bankjes. Denk er wel aan dat in een weekend met mooi weer het weleens wat aan de drukke kant kan zijn, veel mensen willen dan graag van de hier prachtige natuur genieten. En dat wat drukke heeft ook wel weer wat gezelligs. Op een doordeweekse dag is het hier heerlijk rustig. Met zonnig weer wel goed smeren hoor, want je loopt veel door open gebied. En mocht je nog wat tijd over hebben, bezoek dan eens het gezellige centrum van Gouda. De wandelroutes daar vind je op het wandelkaartje