De 12 provincies van WandelBart: Zuid-Holland deel 1

04-06-2017


Deze maand gaan we lekker aan de wandel in de provincie Zuid-Holland en gaan we gelijk op pad met een fikse stadswandeling in Den Haag. Van station Den Haag Hollands Spoor naar Scheveningen en weer terug. Schrik niet van de afstand want het is best wel een flinke tippel: maar liefst 21 km. En heb je daar geen zin in, dan neem je halverwege in Scheveningen lekker de tram of de bus naar een van onze Haagse treinstations en doe je een volgende keer de andere helft. Ik heb deze stadswandeling de titel ‘De Groene Residentie’ gegeven. En niet voor niets, want Den Haag is een supergroene stad; af en toe vraag je jezelf weleens af of je wel in een stad loopt.

Het eerste deel van de route komt door het gezellige winkelhart van de Residentie en zie je uiteraard onderweg het Binnenhof met de fraaie hofvijver. Je komt zelfs door het Haagse Chinatown! Na het Lange Voorhout (bekend van Prinsjesdag) en het indrukwekkende Vredespaleis kuier je een flink stuk door de Scheveningse Bosjes en komt uit in een van de grootste rosariums van ons land, het Westbroekpark. Wat zul je je daar vergapen aan de duizenden prachtige bloeiende planten, een kleurrijk geheel waar je vrolijk van wordt! Door een ander deel van de Scheveningse Bosjes en door ‘Klein Zwitserland wandel je naar en door het Hubertus- en Oostduinpark en het enorme Landgoed Clingendael. Nog niet genoeg van al dit groen? Met laatste deel banjer je door het romantische Haagse Bos. Langs het Malieveld, door het Binnenhof en nog wat winkelstraten loop je weer naar het station. Wil je liever de trein nemen vanaf station Den Haag Centraal, dat kan, want waar je langs het Malieveld loopt zie je dat al liggen.

Ik ga nu twee weken vakantie vieren op mijn geliefde Waddeneiland Schiermonnikoog, dus sla ik een weekje over. Tot over een week of twee! En ga je ondertussen zelf ook met vakantie: geniet ervan!