De 12 provincies van WandelBart: Flevoland deel 1

07-05-2017


Reis je regelmatig met de trein over de Flevolijn tussen Lelystad en Almere? Dan geniet je vanuit je treinraam ademloos van het enorme natuurgebied de Oostvaardersplassen.


Ook al zie je van de plassen zelf niets, wat je wel ziet zijn de eindeloze ‘toendra’s’ waar talloze wilde paarden en edelherten hun leefgebied hebben. Al deze dieren zijn zo met voorbij razende treinen ‘opgegroeid’ dat ze daar nauwelijks van verblikken of verblozen. Vanuit je treinraam zie je ze dan ook van heel dichtbij, en dat is best wel bijzonder. Niet voor niets is de Flevolijn door duizenden reizigers tot de mooiste spoorlijn van Nederland verkozen! Leuk wetenswaardigheidje: na het ontstaan van dit meganatuurgebied moest die spoorlijn nog aangelegd worden. Op de tekentafel zou het tracé dit gebied gaan doorsnijden. Gelukkig hebben alle betrokken partijen de koppen bij elkaar gestoken en is de spoorlijn een stuk oostelijker komen te liggen, wij NS’ers noemden dit het badkuiptracé.

Genoeg hierover want jullie willen in Flevoland aan de wandel. We gaan dat doen langs die Oostvaardersplassen want het gebied zelf is (nog) niet voor wandelaars toegankelijk. Je stapt uit op station Almere-Buiten. Al vlot wandel je over fraaie paden langs singels en over slingerpaadjes door het Almeerder Randbos naar het zuidelijk deel van de Oostvaardersplassen. Daar zie je ook een deel van de plassen en kuier je over mooie wandelwegen daar een flink stuk langs. Onderweg kun je in het natuurcentrum van Natuurmonumenten (met horeca) kennis over dit gebied opdoen. De tweede helft van deze wandeling komt over de stille slingerende bospaden van het Kotterbos. Daar ga je genieten van de rust en de afwisseling. Deze wandelroute kent ook een minpuntje: het einde van de wandeling gaat over een lange rechte weg door een moderne, ruime woonwijk (met flink wat groen en vijvers). Om je een teveel aan bebouwing te besparen, eindigt deze route op station Almere-Oostvaarders, dat is één halte vanaf je vertrekstation. Je kunt vanaf daar natuurlijk ook nog even een stukje doorlopen.