De 12 provincies van Wandelbart: Noord-Brabant deel 4

27-04-2017

Wandelprovincie Noord-Brabant sluit ik af met een bezoek aan Den Bosch. Je kunt vanaf dit station maar liefst drie Groene Wissel-stationswandelingen lopen, en dat zijn nog heel verschillende ook: een stads/natuurwandeling, een heuse shoptocht en een route die grotendeels over het voormalige goederenspoorlijntje ‘Halvezolenlijntje’ komt. 


De Pettelaarroute komt door authentieke straatjes en over het marktplein met het fraaie stadhuis. Langs de Sint-Janskathedraal wandel je de stad uit de Bossche Broek (een moerassig gebied) in. Je kuiert over de dijk langs de Dommel en geniet van het prachtige uitzicht. Na een fraaie wandeling door het Sterrenbos en het rustieke kleinschalige landgoed De Pettelaar wandel je langs de Pettelaarse Schans de stad weer in. 


Met de shoptocht door Den Bosch wandel je eerst door een wat rustiger deel van de stad. Je komt daarmee door smalle straatjes met supergezellige horeca en ziet onderweg regelmatig de Binnendieze, dat is een zijriviertje van de Dommel die deels onder de stad doorstroomt. Langs de Dommel lopend kom je langs Mariënburg, een voormalig klooster waar je ook de kloostertuin van te zien krijgt. Daarna kuier je aan de stadsrand over de stadswal met een spectaculaire uitzicht over het befaamde natuurgebied Het Bossche Broek. Aan een rondje om de kerk zal het niet ontbreken, dat is in deze stad de imposante Sint-Janskathedraal. Hierna volgen niet alleen de grote winkelstraten maar ook menig smal winkelstraatje met daarin ludieke zaakjes waar je leuke aankopen kunt doen. 


De Halvezolenroute begint aan de achterkant van het station. Je wandelt over leuke paadjes door groenstroken naar de hoge spoordijk van voormalige goederenspoorlijn de 'Halve Zolenlijn'. Deze bijnaam refereert aan de schoenindustrie van toen langs deze lijn. Je kuiert maar liefst drie kilometer over het tracé daarvan, met onderweg als spectaculair hoogtepunt de 600 m lange Moerputtenbrug. Deze spoorbrug is geschikt gemaakt voor wandelaars en gaat (hoog) dwars over moeras/natuurgebied de Moerputten. Daarna volgt een grasdijk dwars door de Rijskampen, een bijzonder vogelrijk natuurgebied. Het tweede deel van de route komt over de beboste dijken langs het Drongelens Kanaal en door het bos van de Vughtse Lunetten. 


Houd de site in de gaten voor weer een nieuwe wandelprovincie!