De 13 parels van Nederland

18-11-2015


Langzaamaan verovert het koude weer ons kikkerlandje. Dan denk je natuurlijk al snel aan lekker knus binnen zitten bij het haardvuur. Maar ondanks het seizoen is het nog altijd zeer de moeite waard om buiten in beweging te blijven. Ter inspiratie geven we je een aantal mooie plekken die Nederland rijk is, waarvan we deze week het eerste deel presenteren.


1. De Vrijenbergerspreng in Loenen, Gelderland. Dit is de hoogste waterval die Nederland rijk is. Het heeft maar liefst een verval van 15 meter. Zeker een stop waard!
2. Forteiland Pampus, Muiden, Noord – Holland: Dit Forteiland was van origine een aanleghaven voor de schepen van de VOC. Je kon je daar letterlijk de Pampus drinken. Daarna werd het gereed gemaakt om als fort te dienen op een bevreesde aanval. Ook heeft het nog een rol kunnen spelen tijdens de Tweede oorlog. Een eiland met een geschiedenis als deze? Daar moet je wel je huis voor uit komen.
3. Tulpenvelden Hillegom, Zuid Holland: wil je een echt Hollands uitzicht, dan kun je het beste naar de tulpenvelden van Hillegom. Let wel goed op wanneer deze velden in bloei staan. Deze velden zorgen voor de beste plaatjes, dus een camera mag ook niet ontbreken.
4. Punt van Reide, Groningen: Dit is dé plek om zeehonden te spotten. Je leest het goed, dit is gewoon in Nederland. Het Punt van Reide is een soort kijkwand waar je tot wel 300 zeehondjes kan spotten die vlak achter de dijken op het strand liggen. Als dat je niet uit je bed haalt, weet ik het ook niet meer.
5. Ijsselmeerkust Hindeloopen, Friesland: Tijdens je tocht de meest gave trucs van kitesurfers bekijken? Dat kan rond de kust van Hindeloopen. Het zal het oog niet vervelen, zeker niet als het een beetje waait.
6. Van Gogh village, Nuenen, Brabant: De ouders van Vincent van Gogh hebben altijd in het plaatsje Nuenen gewoond. Vincent sloot hier op 30 jarige leeftijd bij aan. In de twee jaar die hij hier doorbracht heeft hij een kwart van zijn meesterwerken gemaakt. Deze zijn geïnspireerd op zijn directe omgeving. Loop langs de omgeving die Van Gogh in zijn schilderijen terug laat komen.
7. Bataviawerf, markermeer, Lelystad: Een prachtig nagebouwd VOC schip dat aangemeerd is op de Bataviawerf. Zeker een eyecatcher tijdens je wandeling. Je kunt er ook nog eens in kijken.


Misschien vind jij onderweg ook nog hele bijzondere plekjes, waarmee je ons wil inspireren. Laat het ons weten! Nog een laatste tip van onze kant: Begin en eindig op een station, op deze manier kun je lekker uitrusten op de terugweg.

Voor de oplettende lezer: de 6 overige parels bewaren we voor volgende week, dus hou de website ondertussen in de gaten.