Een beetje grieperig, maar je wilt toch lopen?

08-03-2018

Het overkomt iedereen wel eens een keer, ben je net lekker aan het trainen voor die ene wedstrijd, krijgt die akelige griep toch ook net jou te pakken.

De griepepidemie loog er niet op dit seizoen, hij was meer aanwezig dan ooit. Maar wat te doen als je nou toch wilt trainen? Doktoren zeggen heel simpel: een dag uitzieken voor elke dag dat je ziek was. De site sportzorg.nl (dé voorlichtingssite van alle sportartsen) heeft twee gouden regels.

Regel 1: Bij koorts, spierpijn en een verhoogde hartslag wordt trainen afgeraden. Check dus sowieso je temperatuur voor je trainen (het liefst ook zonder paracetamol of asperine ingenomen te hebben).
Regel 2: Pas je training aan! Heb je geen verhoging? Dan is het toch verstandig je training iets aan te passen, en luister naar je lichaam.

De Nek-Check!
Weet je niet zeker of je fit genoeg bent, dan is er een handig ezelsbruggetje; de Nek-Check. Zijn je ziekteverschijnselen alleen boven de nek gelokaliseerd? Denk aan oorpijn, keelpijn, snotterigheid etc. dan kun je best sporten. Misschien is het verstandig het wél op een lager pitje te doen dan je normaal gewend bent.

Komen er klachten bij van onder je nek zoals hoesten, kortademigheid, koorts (38+ graden) of spierpijn in de armen/benen. Blijf dan lekker in bed liggen. Sporten om het "er uit te zweten" is en blijft een fabeltje (aldus spotzorg.nl).