Wandelen is goed voor onze economie

30-09-2015

Dat wandelen leuk en gezond was wisten we natuurlijk al, maar wist jij al dat het ook nog eens goed blijkt te zijn voor de economie. In The Guardian is recent een artikel gepubliceerd over onderzoek gebaseerd op ruim 500 studies uit 17 verschillende landen om te kijken wat het effect is van fysieke activiteit op steden in het algemeen. Opvallend is vooral de aanzienlijke impact die het promoten van wandelen en fietsen heeft. Dat klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren.
Wandelaars geven tijdens hun 481 miljoen wandelingen het astronomische bedrag van 1,8 miljard euro uit. Bijna de helft van deze uitgaven zitten in overnachtingen en kleding. Ook geeft de wandelaars gemiddeld een euro per wandeling uit aan vervoerskosten. De overige uitgaven hebben meestal betrekking op de entree van aansluitende activiteiten en bijhorende consumpties.

Steden waarvan de inwoners fysiek actiever zijn hebben een voorsprong. De economie vaart er wel bij, maar ook de huizenprijzen liggen hoger, schoolresultaten zijn beter en de bevolking is gezonder. Een onderzoek uit de UK laat bijvoorbeeld zien dat de lokale handel een boost krijgt van 40% in gebieden waar meer werd gewandeld. Wanneer je investeert in een omgeving met groene ruimte en daarnaast wandelen, fietsen en OV promoot, kun je voor elke 1,38 euro die je er in stopt wel 17,98 euro terugverdienen. Geen verkeerde cijfers. Los van de enorme impact die een actievere levensstijl heeft voor de bevolking, profiteren lokale ondernemers overigens ook nog eens van hogere verkoopcijfers, er is minder verkeersopstopping, minder vervuiling. Daarnaast melden actievere werknemers zich gemiddeld ook nog eens één dag minder per jaar ziek. Prima redenen om voortaan het OV, fiets of de vertrouwde benenwagen te nemen!