Interview met Irene van DeWandeldate

09-05-2017

NS zet zich als Supporter van Bewegen in om wandelen en het reizen per trein te combineren. Wij spraken met Irene den Ouden, oprichtster van DeWandeldate, een datingsite voor wandelaars.

Irene woont in Rotterdam en heeft twee studerende kinderen. Als kind was zij altijd al in de weer met planten en dieren. Nadat zij in Wageningen afstudeerde, werkte zij eerst jarenlang als marktonderzoeker. In 2011 maakte zij de switch naar het vakgebied Social Media en Communities en na haar eerste website, OutdoorFriends, is zij in 2014 gestart met DeWandeldate.


‘Hoe ben je op het idee gekomen om een datingsite voor wandelaars te beginnen?’ 

Toen ik zelf weer single was, heb ik me afgevraagd wat voor man ik zou willen ontmoeten: een man die van de natuur en van wandelen houdt. Ik heb onderzocht hoe ik zo’n man het beste zou kunnen vinden. Op datingsites is het lastig zoeken naar echte wandelaars. En de wandelsites en wandelgroepen die er zijn, zijn meestal niet speciaal voor singles en daten. Omdat ik ook op zoek was naar ander werk, kreeg ik het idee om zelf een datingsite voor wandelaars te beginnen. 

‘Heb je zelf wel eens een wandeldate gehad?’
Jazeker, ik had het wandeldaten al uitgevonden, lang voordat ik bedacht een eigen datingsite op te richten. Voor mij is wandelen de ideale manier om iemand beter te leren kennen. Vooral omdat je al wandelend een veel meer ontspannen gesprek hebt. Ik heb al heel wat rondjes Kralingse Plas gelopen en met de Nacht van de Vluchteling heb ik ook iemand uitgenodigd om mee te lopen. Dat was ons eerste date.

‘Hoeveel (wandel)koppels zijn er ontstaan uit DeWandelDate?’
Op dit moment staat de teller op 157. Dat zijn dan de nieuwe relaties waar leden mij een bericht over stuurden. Ik weet dat het er nog wel meer zijn want niet iedereen geeft het door als hij of zij iemand gevonden heeft via de website. Dat is ook wel logisch, ik vermoed dat de relaties die pril en niet ‘zeker’ zijn niet worden doorgegeven. Ik hoor soms ook over nieuwe koppels tijdens groepswandelingen of via via. Een aantal koppels kan ik volgen op Facebook. Erg leuk om regelmatig hun stralende foto’s samen te zien. Eén stel is inmiddels getrouwd en heeft ook een baby gekregen.

‘Wie of wat inspireert jou om te gaan wandelen?’
Ik heb altijd al gewandeld. Vroeger vooral tijdens vakanties en de avondrondjes door de wijk. Sinds ik alleen ben wandel ik veel meer, met groepen, vrienden en soms ook alleen. Wandelen is dé manier om lekker actief bezig te zijn in de natuur. Ik denk dat het vooral de natuur is die me inspireert. Ik raak nooit uitgekeken op de natuur. Planten, bomen en vogels, de natuur biedt altijd goed gezelschap en ik vind het heerlijk daar in te vertoeven. De lente is mijn favoriete seizoen, als de bomen op springen staan. 
 
‘Hoe motiveer je jezelf om te blijven bewegen?’
Ik zeg regelmatig: ‘ik heb bewegingsdrang’. Ik wil altijd bewegen, dat kan dansen, wandelen of hardlopen zijn. Door te bewegen voel ik mijn lijf en voel ik de energie stromen, mijn hoofd wordt ook helderder. Hierdoor krijg ik makkelijker nieuwe ideeën. Bewegen is voor mij een eerste levensbehoefte. Omdat bewegen goed is voor me, geef ik er makkelijk aan toe. 

‘Wat is onmisbaar tijdens jouw wandelsessie?’
Het liefst wandel ik in een mooie omgeving met bijzondere bomen of langs het water. Als er dieren zijn is dat helemaal leuk. Ook goed gezelschap is altijd fijn, ik maak geen lange natuurwandelingen in mijn eentje. Ik ben een dromer en verdwaal snel. Als ik een lange afstand door de natuur wil lopen, ga ik mee met een groepswandeling of een georganiseerde tocht. 

‘Wat is jouw mooiste sportervaring tot nu toe?’
Als wandelaar waren mijn meest sportieve ervaringen de Heuvelland Vierdaagse in Limburg en de Noorder Rondtochten in Groningen. De Heuvelland Vierdaagse is de allermooiste vierdaagse die ik ken. Bij lange afstanden, 28 km of meer, loop je niet in de massa. Dit jaar wilde ik voor het eerst deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse, maar ik ben helaas uitgeloot.

‘Heb je wel eens aan een wandelevenement in Nederland meegedaan?’
Ik heb meegedaan aan de Wandelmarathon van Egmond, de Rode Kruis Bloesemtocht, de Kippenloop, de Nacht van de Vluchteling, de Airborne Wandeltocht, de Scheveningen Lightwalk, verschillende Vierdaagsen: de Apeldoorn Vierdaagse, de Heuvelland Vierdaagse, de Ri4daagse en de Noorder Rondtochten in Groningen.

‘Reis je wel eens met de trein naar een wandelevenement?’
Ja, ik heb geen auto dus ik reis meestal per trein. Als er evenementen zijn die ik niet makkelijk kan bereiken per trein ga ik er ook niet zo snel heen. 

‘Wat vind je van de combinatie NS en bewegen?’
Ik vind dat die twee goed bij elkaar passen. Ik streef naar een gezonde en duurzame levensstijl. Veel bewegen en reizen per trein. Als je reist met het OV ben je sowieso sportiever. Ik wandel en fiets wat af om bij de metro en trein te komen. De wandelingen die ik zelf organiseer voor DeWandeldate zijn ook altijd stationswandelingen. Zo kan iedereen mee doen en de mensen kunnen op een duurzame manier reizen.

Bewegen is voor mij… een eerste levensbehoefte. Ik krijg er energie van en word er vrolijk van. 

‘Heb je nog een leuke (wandel)tip voor onze volgers?’
Ik wil de singles onder jullie lezers graag uitnodigen eens een kijkje te nemen bij DeWandeldate. Vooral de mannen zijn erg welkom, omdat de vrouwen nu in de meerderheid zijn (60%). En als je zelf geen single bent: geef de tip ook door aan sportieve, wandelende singles in je omgeving.


NS heeft de leukste wandeltochten voor jou uitgezocht die je samen met een date kunt doen. Klik hier.