De beste boeken over hardlopen

29-03-2017

De boekenweek is in volle gang en dat leek ons het uitgelezen moment om het eens over de beste hardloop boeken te hebben. Of je nou aan het trainen bent voor een marathon of gewoon op z'n tijd rustig een rondje loopt, deze boeken doen het altijd goed!


De mens als duurloper – Jan Knippenberg 


Historicus en topatleet Jan Knippenberg geeft in De mens als duurloper de historische achtergronden van het duurlopen weer. Vaak wordt de stelling verkondigd dat de ultramarathons of ultra-lange afstandslopen een logisch gevolg zijn op de marathon en zelfs de triathlon. Niets is minder waar. De duurloop is klassieker dan de marathon. Een fascinerend boek, dat aanzet tot nadenken over de relatie tussen prestatie en geestelijke ontwikkeling. Volgens NRC Handelsblad ‘Het beste boek over hardlopen ooit geschreven.


Sneller dan het licht – Usain Bolt 


Sneller dan het licht, het levensverhaal van Usain Bolt. Hierin vertelt Bolt hoe hij als jochie op het tropische Jamaica ontdekte dat hij extreem snel kon rennen. Hoe hij zijn eerste wedstrijdjes liep, groeide als atleet en uiteindelijk alles won wat los en vast zat. Zowel op de Olympische Spelen van Beijing als op die van Londen incasseerde Bolt goud op de honderd meter, de tweehonderd meter en op de vier keer honderd meter estafette. Maar deze autobiografie is meer dan een succesverhaal. Bolt vertelt openhartig over zijn voorbereiding op grote sportevenementen, zijn omgang met spanning en blessures, de hoge verwachtingen van zijn fans en de constante wedijver met zijn tegenstanders. Met de hem kenmerkende bravoure geeft Bolt in Sneller dan het licht een inzicht in zijn onstuimige leven als topatleet. 


Ik ren dus ik ben - Pieter Jouke


Wie een hardloper spreekt, wordt deelgenoot van looptijden en afgelegde afstanden. Wie een hardloper laat schrijven, komt in een wereld van vriendschap, doorzettingsvermogen, de pijn van verliezen, de pijn van nét niet winnen, de euforie van net wél winnen, natuur, gezondheid, uitputting, quasiwetenschappelijke methodes, prachtige lijven, valse erfhonden, onverwachte aanmoedigingen, steentjes in de schoenen, lichamelijke ongemakken, overbodige rugzakjes, eerste stappen, laatste meters, opstaan en weer doorgaan. Wie een hardloper leest, begint spontaan zelf te joggen. Cabaretier Pieter Jouke, bundelde de beste hardloopverhalen van bekende en minder bekende renners. Met bijdragen van o.a. Bram Bakker, Bert Brussen, Joep van Deudekom, Jochem van Gelder, Ronald Giphart, Dolf Jansen, Jan Lammers, Toine van Peperstraten, Art Rooijakkers, Jack Spijkerman, Dennis van de Ven en Leon Verdonschot.