Wandelmonitor 2015: Wandelen populairder dan ooit!

08-09-2015

Elke vijf jaar brengt het CVTO (Continu vrijetijdsonderzoek) een update uit rondom de wandelmonitor. Als Supporter van bewegen, maar zeker ook als liefhebber van de wandelsport, wilden wij jullie dit nieuws niet onthouden. Want wat blijkt nu uit deze update? Wandelen is populairder dan ooit!


De afgelopen vijf jaar is wandelen veruit de populairste vrijetijdsbesteding in Nederland geweest met het onwaarschijnlijke aantal van gemiddeld 481 miljoen wandelingen per jaar. Dit aantal betreft enkel wandelingen van minimaal 1 uur. Hiermee laat het andere activiteiten zoals winkelen in de binnenstad (227 miljoen) of een fietstocht voor het plezier (197 miljoen) ruim achter zich. En dan zijn in dit onderzoek nog niet eens de talrijke korte wandelingen van een half uur tot 1 uur meegeteld. Gemiddeld wandelt de Nederlander 111 minuten per wandeling en wordt er in deze tijd 8,7 km afgelegd. Hiervoor reist men gemiddeld 7,6 km om bij het startpunt te komen. Het liefst wandelt de Nederlander in de eigen woonomgeving of wordt het dichtstbijzijnde bos opgezocht.


Ruim 10 miljoen Nederlanders mogen zichzelf een wandelaar noemen. Dit betekent dat zij een wandeling voor het plezier maken van minimaal 1 uur. Bijna een derde van deze club maakt zo’n wandeling dan minimaal 1 keer per week. Zowel in binnen- en buitenland wandelen Nederland blijkbaar graag, want ook op ondernomen activiteiten tijdens buitenlandse vakanties staat wandelen met 61% bovenaan. Bij binnenlandse vakanties moet wandelen alleen uit eten voor zich laten. Zo mogen we ons met recht een wandelland noemen!