[INTERVIEW] FrankWandelt

26-10-2016

Meet Frank Wandelt. Frank ontdekte het wandelen toen hij rond de 20 jaar oud was. Hij ging toen met een groep vrienden op trektocht in de Ardennen. Hij had toen een totaal verkeerde uitrusting mee. Denk aan een rugzak die niet zat, schoenen waar hij joekels van blaren aan overhield en een slaapzak waar hij ’s nachts in bevroor. Maar toch had hij de grootste lol. Sindsdien is er een stevig huwelijk ontstaan tussen Frank en wandelen. 

Frank wandelt veel en graag. Maar hij heeft ook nog een baan bij VluchtelingenWerk Nederland. Hier is hij verantwoordelijk voor de website. Hij loopt, naast wandelen, ook heel erg warm voor websites. Van de vormgeving, tot de techniek, de mogelijkheden om een groot publiek te bereiken, mensen online te enthousiasmeren, schrijven, fotograferen: alles spreekt hem aan. Vandaar dat hij begonnen is met zijn website www.frankwandelt.nl


Frank aan het woord. 
Wat of wie inspireert jou om te gaan bewegen?

Omdat ik zoveel achter een computertje zit, ook om te wandelbloggen, heb ik als compensatie heel veel behoefte aan bewegen. Wandelen is het hoofdgerecht van mijn sportieve menu. 

Daarnaast heb ik nog een hele rits 'side dishes': hardlopen, schaatsen, skaten, fietsen, tai chi, dansen. Als het maar beweegt. Ik voel me zoveel beter tijdens een lange wandeling. Eigenlijk denk ik dat ik gemaakt ben om te wandelen. 


Hoe motiveer je jezelf om te blijven bewegen?

Haha, dat hoeft niet hoor. Het komt echt helemaal uit mezelf, een sterke innerlijke drang. Na een werkdag móet ik gewoon hardlopen of fitnessen. Na een werkweek móet ik gewoon wandelen. Ook als ik werk ga ik halverwege de dag even stevig lunchwandelen.

Bewegen is voor mij echt een eerste levensbehoefte. Na een flinke wandeling voel ik me vaak supergezond en heel veel gelukkiger dan ervoor.


Wat is jouw mooiste sportervaring tot nu toe?

Gek genoeg zijn dat vaak ervaringen die op het moment zelf helemaal niet zo mooi waren, maar achteraf gezien indruk hebben gemaakt.

Een paar jaar geleden was ik met twee vrienden op trektocht met rugzak in Wales, waar je geweldig kunt wandelen. Opeens, in the middle of nowhere, slaat het weer om. We lopen in verschrikkelijk noodweer. Het gaat snoeihard regenen en stormen. We zien geen hand meer voor ogen, worden bijna omver geblazen en hebben geen idee meer waar we zijn. We moeten schreeuwen om elkaar te verstaan en staan een keer aan de rand van een diepe afgrond.
We keren om en terwijl de regen in ons gezicht slaat zien we in de verte een huis. We zwoegen erheen. Wat blijkt? Het is het Pen-Y-Gwryd Hotel, een van de bekendste hotels in Groot-Brittannië. Hier logeerden beroemde bergbeklimmers als Hillary en Tenzing om te trainen voor de beklimming van de Mount Everest. En: ze hebben nog kamers! Twee dagen blijven we in dit geweldige, typisch Engelse hotel, totdat de storm is gaan liggen. Ik denk er nog vaak aan terug.


Wat is een wandelevent in Nederland waar je echt nog aan mee wil doen?

Oeiiiii, ik ben geen fan van wandelevents. Ik vind wandelen alleen leuk met vrienden of met mezelf, zeker niet in grote groepen. Wandelevents zijn me veel te massaal. Maar is het wel jouw ding, dan is de vierdaagse van Nijmegen iets wat je gedaan moet hebben.


Wat is een wandelevent buiten Nederland waar je echt nog aan mee wil doen?
Kan ik je helaas ook niet aan helpen, om bovenstaande reden.


Wat vind je van de combinatie NS en bewegen?

Dat vind ik echt een gouden duo. Voor mij is wandelen erg verbonden met reizen per trein. Ik heb een tijdje een auto gehad, maar eigenlijk is het veel leuker om per trein naar het beginpunt van je wandeling te reizen. En onderweg, uit het raam starend, je alvast te verheugen op al het moois dat je vandaag te wachten staat. En na afloop heerlijk loom in de trein na te genieten. En de NS heeft natuurlijk zijn geweldige NS-wandelingen, ik heb ze bijna allemaal gelopen, er zitten juweeltjes tussen. Er wordt vaak gemopperd op de NS, en daar doe ik zelf ook lekker aan mee, maar eigenlijk hebben we gewoon de beste spoorwegen van de wereld.


Reis je zelf wel eens met de trein naar een wandelevenement?

Niet naar een evenement dus, maar negen van de tien keer dat ik ga wandelen, reis ik met de trein, heerlijk en super makkelijk!


Bewegen is voor mij .. leven.
Ik kan me geen leven voorstellen zonder wandelen.


Heb je nog een leuke wandeltip voor onze volgers?

Over NS-wandelingen gesproken: de mooiste is en blijft die over de Veluwezoom, ik heb hem al 4 keer gelopen en elke keer blijf ik me verbazen hoeveel natuurschoon en variatie is samengeperst in 14 kilometer.

Maar ga zeker ook eens neuzen tussen alle schitterende Groene Wissels en Trage Tochten, in totaal meer dan 800 wandelingen om uit te kiezen. Daar kun je een heel wandelleven mee vullen.