[INTERVIEW] Wanda Wandelt

12-10-2016

Meet Wanda Catsman. Misschien beter bekend als Wanda Wandelt. Moeder, fulltime community manager, vrijwilligster en wandelaar, Wanda is het allemaal. Al op dertienjarige leeftijd trok Wanda haar wandelschoenen voor de eerste keer aan. Het Pieterpad was haar eerste uitdaging, maar zoals haar vader zei: “Er moet eerst geoefend worden.” Daar gingen mijn broertjes, mijn vader en ik dan, vier zomers lang met 10 kilo aan stenen op onze rug over de Zeeuwse duinen. Uiteindelijk heeft ze het Pieterpad uitgelopen! Wanda’s wandelavonturen zijn te vinden op www.wandawandelt.nl en via haar social media kanalen. Supporter van Bewegen heeft de stoute (wandel)schoenen aangetrokken en Wanda aangesproken. Benieuwd waar Wanda haar motivatie vandaan haalt en wat bewegen voor haar betekent? Lees dan snel verder! 


Wanda aan het woord. 
Wie of wat inspireert jou om te gaan wandelen? 
Toen ik moeder werd heb ik het wandelen op een laag pitje gezet. Eigenlijk heeft een vriendin mij een aantal jaar geleden weer écht aan het wandelen gekregen. Zij liep 100 kilometer in de laatste 100 dagen van het jaar. Hierbij plopte bij mij meteen de gedachte in mijn hoofd: dan kan 1000 kilometer in één jaar ook. Dit plan heb ik doorgezet, mijn blog helemaal in een wandeljasje gestoken en hier social media aan gekoppeld. WandaWandelt was geboren. Met deze actie heb ik ook geld opgehaald voor het Reumafonds. 


Hoeveel kilometer heb je al in de voeten sinds je bent gestart met wandelen? 
Oei, een hele hoop. In totaal, alles bij elkaar opgeteld denk ik dat ik, tot nu toe, tussen de 4.000 en 5.000 kilometer heb gewandeld. 


Hoe motiveer je jezelf om te blijven bewegen? 
Ik heb een heel druk leven. Juist door te gaan wandelen vind ik mijn rust. Ik haal zo veel energie en creativiteit uit het wandelen. Afgelopen jaar heb ik een knieblessure opgelopen, hierdoor heb ik drie maanden niet kunnen wandelen. En niet alleen ik, maar ook mijn omgeving merkte aan mij dat mijn humeur minder was. Wat is onmisbaar tijdens jouw wandelsessie? 
Dit is een lastige, eigenlijk hou ik van zo veel mogelijk rust tijdens het wandelen. Naar muziek luister ik dan ook niet echt. Het liefst wandel ik op plekken iets verder van de bewoonde wereld, waar ik zo min mogelijk mensen tegenkom. Hier kan ik echt genieten van de meest rustige plekjes in de natuur. Wel vind ik het heerlijk wanneer ik een bankje tegenkom op mijn wandelroute waar ik mijn benen een half uurtje rust kan geven. Wat is jouw mooiste sportervaring tot nu toe? 
Eigenlijk heb ik twee mooie sportervaringen, een prestatiegerichte en een heel bijzonder moment tijdens het wandelen. Mijn mooiste sportgerichte prestatie was het uitlopen van de Apeldoornse vierdaagse, waarbij ik vier dagen 40 kilometer liep. Twee van deze vier dagen regende het met pijpenstelen, alles behalve de meest ideale weersomstandigheden.
Mijn meest bijzondere sportervaring was toen ik oog in oog stond met een wild zwijn. Deze stond zo’n 100 meter van mij af naar mij te blazen.
Een grappig detail aan deze wandeling is dat ik opeens op een hek stuitte, die er volgens de wandelroute niet was. Toen had ik twee keuzes, óf ik loop met het hek mee en kijk waar een doorgang is, óf ik klim over het hek. Ik ben toch voor het laatste gegaan. Zo zie je maar dat je zelfs een wandeling met een kaart voor onverwachtse dingen zorgt. 


Heb je wel eens aan een wandelevenement in Nederland meegedaan? 
Ja, de Apeldoornse wandelvierdaagse dus. Ook heb ik de Airborne wandeltocht wel eens gelopen, de Amsterdam Light walk en de Egmond aan Zee wandelmarathon. Meer de bijzondere wandelevenementen. Grootse en massale wandelevenementen passen minder bij mij. 


Waar wandel je het liefst? 
Wandelen op de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug zijn toch wel mijn favoriet. 
 


Reis je wel eens met de trein naar een wandelevenement? 
Het ligt aan de bereikbaarheid van het startpunt van de wandeling. Als er bijvoorbeeld geen trein in de buurt van de wandelroute ligt, dan niet. Maar als dit wel het geval is, dan altijd! Wat vind je van de combinatie NS en bewegen? 
Heel slim! Er is zo veel mogelijk qua wandelingen wanneer je met de trein reist, wat (te) weinig mensen weten. Bewegen is voor mij … 
 … ontspannen. Door te wandelen maak ik mijn hoofd leeg en kom ik op nieuwe ideeën. 


Tot slot: Heb je nog een goede (wandel)tip? 
Kijk verder dan het standaard rondje. Probeer ook eens ergens anders te wandelen dan de plek waar je altijd wandelt.