Wat is toch die pijn na het sporten?

22-09-2016

Spierpijn ontstaat over het algemeen wanneer de spieren overbelast worden, dit is een natuurlijk signaal van je lichaam. Het verschilt wanneer de spierpijn op komt zetten. Soms begint het al een uur na je sportsessie, dit wordt vroege spierpijn genoemd en de andere keer komt dit na een dag, de verlate spierpijn. Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je spierpijn hebt? 


 Bij de vroege spierpijn ontstaat er een ophoping van afvalstoffen die vrijkomen tijdens de verbranding, vooral melkzuur. Wanneer je aan het sporten bent, verzuren je spieren. Wanneer dit gebeurt wordt er meer melkzuur aangemaakt die worden afgevoerd. De zenuwuiteinden komen in contact met dit melkzuur en geven een pijnprikkel. De spieren gaan samentrekken. 


 Bij verlate spierpijn ontstaan er kleine haarscheurtjes in de spieren (geen spierscheurtjes), er vindt dus geen verzuring van je spieren plaats. De zogenoemde haarscheurtjes veroorzaken ontstekingen, zwelling en gevoeligheid. Deze scheurtjes hoeven niet slecht te zijn, deze komen hier weer sterker uit.