Koningin van de sprint

31-08-2015

Dat Dafne Schippers snel is, dat wisten we natuurlijk al. Maar om je als Nederlandse zo staande te houden in het hedendaagse sprintgeweld en er vandoor te sprinten met niet één maar twee medailles, dat hadden we niet durven dromen. Dan ben je niet zomaar snel, dan ben je de snelste! Na een ongelofelijke 100 meter, waarin Dafne in een nieuw Nederlands record van 10.81 toesnelde naar een zilveren plak, waren de verwachtingen mogelijk nóg hoger voorafgaand aan de 200 meter.
Vrijdag 28 augustus liet het sprintkanon zien fantastisch met de druk om te kunnen gaan. Nadat ze een dag eerder de halve finale met overmacht won en hierbij aangaf nog energie te sparen was haar grote moment daar de 28e. In een spannende race klokte Dafne de ondenkbare tijd van 21.63 in het Vogelnest. Het verschil werd pas gemaakt in de allerlaatste meters. Op dat moment werd Dafne Schippers gekroond tot koningin van de sprint. Nederland is in de ban van Dafne!

Slechts drie maanden geleden hakte Dafne de knoop door om zich volledig op de sprint te focussen. Om dan op zo’n korte termijn dit resultaat te boeken is niets minder dan onwerkelijk. En met de EK atletiek in eigen land en de Olympische Spelen in Rio kan 2016 wel eens een nog mooier jaar gaan worden op atletiekgebied. Hordeloper en NOS-analyticus Gregory Sedoc durft zelfs al te spreken van een heus ‘Dafne-effect’ in Nederland. Maar laten we voorlopig nog even genieten van haar huidige triomf. Dat heeft deze atlete 100% verdient!